Poate fi dificil sa ramai auto-motivat cand te stai in fata computerului tau. Viata isi urmeaza cursul, si faptul ca tocmai a fost lansat un nou episaod din serialul tau preferat poate parea ingrozitor de tentant in comparatie cu o sesiunea intensa de lucru.
Timpul trece, si inainte sa realizezi, constati ca nu ai finalizat nimic.In cele din urma, tu esti cel responsabil pentru propria ta munca. Chiar daca a lucrurile la bun sfarsit poate fi dificil cand nu este nimeni care sa te impinga de la spate, poti folosi cateva tehnici sa intri din nou pe drumul cel bun.
Testeaza aceste 5 sfaturi si vezi daca te conduc sa faci ceea ce ar trebui sa faci:
Rasfata-te cu ceva dragut, cum ar fi o gustare sau un serial TV – dar doar dupa ce ai finalizat un anumit numar de sarcini. Nu e un gand prea placut cand nici nu ai inceput, dar functioneaza.
De exemplu, daca ai nevoie sa scrii un articol pe blog, ai putea sa iti setezi un obiectiv mic, cum ar fi sa faci un simplu brainstorming . De indata ce ai scris cateva idei punctuale, poti sa iti iei o mica pauza.
Uneori e posibil sa constati ca esti chiar obosit si ti-ar prinde bine o pauza. Alteori, poti sa fii atat de concentrat asupra task-ului tau incat sa uiti de pauza. Oricum ar fi, ai facut progrese.
E usor sa te entuziasmezi la inceputul unui proiect si sa iti setezi obiective mari si indraznete. Dar odata ce incepe munca dificila, obiectivul initial nu mai pare la indemana. Incepi sa eziti. Drept urmare, renunti sau decizi sa ne facem treaba “mai tarziu”
In loc sa iti setezi un obiectiv ambitios cum ar fi “sa slabesc 10 kk pana la finalul saptamanii viitoare, de ce sa nu-ti stabilesti un obiectiv pe zi, concret si totusi realizabil. Adevarul este ca obisnuim adesea sa ne stabilim teluri care necesita prea multe etape care ne coplesesc.
De exemplu, ai putea stabili un obiectiv foarte simplu. Acesta ar putea fi “sa deschid un document Word si sa notez subiectul principal” Atat. Apoi, poti seta un alt mini-obiectiv cum ar “sa scriu o lista cu cateva idei principale”
Aceste obiective mici s-ar putea sa nu para ca aci prea mult, dar ele te provoaca sa incepi de undeva.
Poate fi dificil sa treci imediat de la trezirea de dimineata si bucuria micului dejun la munca efectiva. De ce sa nu faci o incalzire mai intai?
Iti poti incepe activitatea facand niste exercitii mentale ca sa te pui “in miscare” Asta paoe insemna sa citesti o carte de dezvoltare personala sau psihologie, sau chiar sa rezolvi un puzzle Sudoku.
Exercitiul fizic face de asemenea minuni cand vine vorba sa incepi ziua cum se cuvine. Un program cardio te ajuta sa ai mai multa energie si te pregateste pentru activitatile ce urmeaza.
Te-i gandit vreodata sa incepi ceva, dar dintr-o data ti-ai amintit ca daca ai citi inca un articol sau ai vedea inca un video, asta ti-ar aduce o inspiratie neasteptata? Si apoi ajungi sa citesti tot mai mult despre subiect, dar fara sa faci realmente ceva productiv.
Ezitarea face parte din proces. E normal si natural. Dar da ao lasi sa preia controlul, frica te va tine departe de mai incepe vreodata.
Urmatoarea data cand ti se intampla, incearca asta: Doar lasa-te liber. Fa ceva. Actioneaza. Nu te bloca in ideea de a fi perfect. Macar incearca ceva si vei imbunatati pe parcurs. Poate parea amenintator, dar in egala masura surprinzator de eliberator.
Studiile au aratat ca persoanele care amana, au tendinta sa aiba “miopie” cand vine vorba de viitor. Acest lucru se intampla pentru ca ei vad doar reompensele pe termen scurst, dar nu si efectele pe termn lung ale amanarii.
Jucandu-te pe calculator in urmatoarea ora iti aduce satisfactie imediata mult mai mare decat sa muncesti la un obiectiv al tau, dar devine daunator pe termen lung daca vei continua sa lasi deoparte ce este important.
Daca te regasesti in aceasta situatie, incearca asta:
Imagineaza-ti cel mai rau scenariu care s-ar putea intampla daca nu faci ceva productiv.
D exemplu, sa spunem ca ai un job care nu-ti place si visezi sa iti deschizi propria afacere. Te intorci acasa obosit de la serviciu. Dar in loc sa te ocupi mai mult pentru a porni o asociatie, e mai usor sa te uiti la televizor. Gandeste-te ce se va intampla peste 10 ani. Probabil vei fi blocat in acelasi job, intrebandu-te cum ar fi fost daca ai fi actionat mai demult.
Sursa: http://www.lifehack.org/
Traducerea: Alice – Macrina Cornea